Træning

Før Mental Stimulering Af Din Hund, Læs Dette

I dette blogindlæg vil DollarDog’s hundeinstruktør og adfærdsspecialist, Henriette Andrae, komme ind på forskellige dele af mental stimulering og hvordan du kan gøre dette. I det forhenværende blog-indlæg, blev der snakket generelt, om vigtigheden af mental stimulering og aktivering af hunden. I dette indlæg vil Henriette gå mere i dybden om emnet.        

Mental stimulering kan udføres ved selvstændige – og/eller samarbejdende træningsøvelser.

MENTAL SELVSTÆNDIG STIMULERING

Når hunden introduceres for selvstændige problemstillinger (aktiveringsgenstande/opgaver), er det vigtigt at hjælpe hunden i gang, for at undgå, at den ikke finder ”ideen” uinteressant og derfor stopper med at arbejde/løse opgaven. Hunden kan også blive destruktiv og begynde at tygge/bide i genstandene.

 • Arbejd stille og roligt i hundens tempo. Dette giver størst succes – og dermed bedst udnyttelse af genstandene og aktiviteten.
 • Hvis hunden går væk uden opgaven, er løst eller bliver destruktiv på genstanden, er det højst sandsynligt fordi den ikke forstår, hvad opgaven går ud på.
 • Flyt ALTID genstandene væk når hunden er færdig, dermed er genstandene mere interessant til næste gang og man undgår bidemærker på dem.

Forslag på aktiveringsgenstande:

-       Tug and jug flaske

-       Dog Activity

-       Aktiveringskugle/terning

-       Snusemåtte

-       LickiMat - i forskellige udgaver

-       Diverse Kong aktiveringsgenstande

-       Søgning i huset eller på græsplænen

Alle produkterne kan købes i DollarDog. Lige nu har vi 30% på udvalgte populære aktivitetslegetøj - Kun så længe lager haves! Det er b.la. populære aktivitetslegetøj som: Snack Pooper, Flip Bone, Gamble Box og Roller Bowl!

Kom endelig på besøg i butikken eller ring og vi hjælper dig og din hund godt fra start.

MENTAL SAMARBEJDENDE STIMULERING

Under denne form for stimulering arbejder ejer og hund sammen om opgaven. Dog er det hunden der skal finde frem til løsningen, og vi som ejer skal støtte hunden på vej til vores mål.

Vi kan både benytte dette, som en super god måde at optimere vores kontakt til hunden, samt til brug i specifikke øvelser.

Eks. på samarbejdende mental stimulering med evt. klikker, som optimerer kontakten:

 • Sjove øvelser (rulle, snurre, giv pote, højre/venstre, puf, kravle, etc.) Kun vores fantasi som sætter grænsen for, hvad man kan lave med sin hund.
 • Her kommer også alle vores aktivitetsspil ind i billedet. Du kan øge sværhedsgraderne med forskellige niveauer af spil. Gå ikke fra hunden når man træner/arbejder med disse spil. Det vigtigt at lære hunden at behersker og udvikle sig i de forskellige udfordringer.
 • Eks på specifikke ønsker:  Hoppen op, træk i linen, indkald, gå pænt etc.
 • Vores basistræning (sit/dæk/plads etc.) benyttes også under denne gruppe.
  - Her kan vi arbejde med eller uden klikker.

Stil ikke for store krav i starten. Læs og lyt til din hund, så undgår du en hund med overspringshandlinger og som stopper med at arbejde.

Hvis du er i tvivl om hvordan du starter dine øvelser op, eller arbejder med kliktræning, kan du med fordel benytte dig af en enetime hos DollarDog.

FYSISK STIMULERING

Gåturen og den sociale interaktion (med andre hunde) er også en vigtig del af hundens liv. Specielt de første år. Hunde er et flokdyr og trives bedst sammen med andre artsfæller og deres kontakt. Igennem dette lærer hunden en naturlig adfærd/kommunikation og kan derved omgås andre på en sund måde.

Når en hund er omkring 2 – 3 år (afhængig af race og køn) har hunden etableret sig i vores flok og vil fra denne alder, måske ikke have det store behov for meget social interaktion med fremmede hunde, som den typisk gerne ville, da den var yngre. Dette er meget normalt.

Dog skal siges, at det er ikke alle hunde der kan mættes med fysisk stimulering, og derfor er det vigtigt at kombinerer med mental stimulering, for at få en velafbalanceret hund i hverdagen.

 • Pas generelt på overtræning/overstimulering, samt understimulering. Du kender din hund bedst og dermed dens grænser.
 • Store/mellem hunde har større behov for fysisk aktivering end små, men ALLE hunde har behov for mental stimulering
 • Lad hunden få sit foder via mental og fysisk træning – arbejd ud fra ”intet er gratis” princippet…

Hvor mange ulve ville i den vilde natur finde sin mad i en madskål?

Husker du at aktivere din hund? Det vil du nok begynde at gøre

Hvorfor aktiverer sin hund?

Hunde er intelligente dyr med naturlige instinkter. Vi ved alle sammen, at fysisk motion er vigtigt for din hunds sundhed, men det er mindst lige så vigtigt for hunden at blive stimuleret mentalt. Mange adfærdsproblemer kan forebygges, eller måske endda afhjælpes, ved at stimulere hunden mentalt. Omvendt kan manglede mental stimulering medfører adfærdsproblemer og stress. Hunde er nemlig skabt til at bruge deres hjerne og ikke mindst deres snude. Hundens lugtesans menes at være op imod 2,4 mio. gange bedre end menneskets og en Beagle siges at kunne skelne mellem 225 mio. forskellige dufte. De har brug for at udnytte deres sanser, og med aktivitetslegetøj, kan du netop gøre dette. Hunden vil elske dig for det og det vil du også. Det kan nogle gange blive lidt for nemt for hunden bare at få godbidderne eller maden serveret. Det er derfor rart, at kunne få hunden til at bruge sin instinkter, for at få sin belønning. 

Ændre vanerne

Jeg ved selv hvor nemt det kan være, at give nogle godbidder uden den store anstrengelse, og så var det egentlig bare det. Men når jeg ser min hund arbejde og nyde at blive aktiveret en gang i mellem – ja, så forstår jeg ideen. Man kan starte med at sprede hundens tørkost på græsplænen og på den måde lade hunden bruge dens lugtesans. Det er sundt for hunden, at bruge længere tid på at spise, end når det bliver serveret i en skål. Det handler altså bare om at være kreativ med, hvordan man serverer tørkosten. Er man ikke selv til den kreative side, findes der et væld af aktivitetslegetøj, som din hund vil blive stimuleret af at bruge. 

Problemløsning er nemlig også en fantastisk måde at stimulere din hund på og kan nemt implementeres i hverdagen ved anvendelse af aktivitetslegetøj, som netop har til formål at stimulere din hund mentalt. Derhjemme kan man bruge strategiske spil, snusetæpper, slikkemåtter eller hundelegetøj de skal lege med for at godbidderne kommer ud. Det er så smart og sjovt for både hund og ejer. Man kan derfor en gang i mellem give sine godbidder på en aktiv måde til hunden, så det ikke hele tiden er ’let’ at få sin mad.

Hvordan kan jeg aktivere min hund bedst?

Aktivitetslegetøj er en genial måde at aktivere sin hund. Der findes en stor variation af aktivitetslegetøj til hunde på vores hjemmeside, og det er rart at have noget forskelligt. Nogen former for aktivitetslegetøj tester hundens intelligens, hvor andre fokuserer mere på hundens brug af sanser. Trixie har skabt Dog Activity serien, som er en hel serie af strategiske spil, hvor hunden skal bruge sin intelligens og instinkter, herunder sin snude, for at få belønningerne. Der findes mange forskellige varianter og det smarte er, at de er opdelt efter niveau.

Du kan også gøre gåturen sjovere, ved at lære din hund, at gå den korrekte vej rundt om lygtepælen eller hoppe op på bænke, så hunden forbedrer sin kropskontrol. Det er nemlig endnu en god måde at stimulere din hund på. Til dette kan du med fordel anvende en godbidstaske, så du altid er forberedt til at belønne, når I er på tur.


Alt i alt er der en masse muligheder for at aktivere din hund. Kreativiteten sætter ingen grænser, når det kommer til at stimulere og aktivere din hund.  Du kan hos DollarDog få vejledning og inspiration til hvor og hvordan du skal starte.

Læs med næste gang, når vores hundetræner og adfærdsspecialist, snakker nærmere om mental stimulering af din bedste 4-benede ven.